greentrek.hu

CMAS

CMAS-ról röviden, tömören:

Kilenc európai ország, valamint az USA és Brazília búvárszervezeteinek képviselői 1959 januárjában Monacóban alapították meg a Víz alatti Tevékenységek Világszövetségét, francia neve után (Confederation Mondale des Activites Subaquatiques) a CMAS-t. A világszövetség első elnöke Cousteau kapitány lett. Napjainkban a CMAS valamennyi földrészről több mint 100 ország nemzeti búvárszövetségének tagjait fogja össze és irányítja Rómából, nem nyereségérdekelt (non profit) szervezetként, szabályzatok és ajánlások útján. A sport, a technikai és tudományos bizottságokban folyó munka felöleli a versenysporttól kezdve az oktatáson, az orvosi képzésen, a fotózáson, a barlangkutatáson át a többek között a régészetig, a víz alatti tevékenységek igen széles palettáját.

A CMAS dolgozott ki a könnyűbúvárok számára először nemzetközi oktatási és minősítési rendszert 1960-ban, ajánlásainak (CMAS Standard) számos eleme - például az alapvető fontosságú kifejezések - elterjedt az egész világon.

A Magyar Könnyűbúvár Szövetség 1969-ben lépett be a CMAS-ba és világszövetség irányelveinek megfelelő első búvárminősítéseket 1970-től adták ki Magyarországon kölönböző búvárklubokban. A világszövetség 1991-ben ismerte el az MKBSZ jogutódja, a Magyar Búvár Szövetség minősítési rendszerének egyenértékűségét, s azóta az MBSZ is kiadhatja az egész világon ismert és elismert CMAS minősítést.

A CMAS oktatási és minősítési szabványait nemcsak a nemzeti tagszövetségek vették át, hanem több tekintélyes nemzetközi oktatási rendszer is alkalmazza (pl. a DIWA, VIT, IDA), nem csoda hát, ha napjainkig több millióan szereztek CMAS minősítést. Magyarországon mintegy 5000 ilyen minősítést adtak ki.